Kako smo ispravili Pisin toranj

Povodom projekta „Kako smo ispravili Pisin toranj“ petero učenika četvrtog razreda srednje ekonomske škole i troje računalnog tehničara za strojarstvo iz Benkovca uputili su se na stručni izlet. Putovanje se provodilo u tri dana. Dana 19. lipnja 2018. godine rano ujutro iz Benkovca smo krenuli za Zagreb.

Prvi dan započeo je obilaskom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Obišli smo cijelu knjižnicu i saznali namijenu i sadržaj svakog odjeljenja. Posjeta knjižnici i informacije koje smo čuli pomogle su nam u razvijanju naše informacijske pismenosti, otkrili smo kako na efikasno doći do potrebnih informacija i kako se njima koristiti. Nakon toga slijedio je zanimljiv obilazak zgrade Hrvatske radiotelevizije. Jedna od dijelatnica koja se bavi odnosima s javnosću provela nas je kroz zgradu i pokazala nam sve prostorije te objasnila namjenu svake od njih. Vidili smo kako se prostorije prenamijenjuju ovisno o emisiji koja se snima, te mjesta gdje se sva oprema i materijali nalaze. Također imali smo priliku ući u gluhu sobu, prostoriju obloženu spužvom u kojoj se snimaju glasovi. Smjestili smo se u hotelu nedaleko od glavnog Zagrebačkog trga.

Drugi dan uputili smo se u Varaždin gdje smo obišli Fakultet organizacije i informatike. Imali smo kratko predavanje o samoj povijesti fakulteta, te mogućnostima upisa i smiještaja. Komunikacirali smo izravno s studentima, te čuli njihova mišljenja i iskustva. Naravno i u Varaždinu hotel se nalazio u samom središtu. Nakon ručka i odmaranja u slobodno vrijeme samoinicijativno mi učenici obišli smo Varaždin.

Treći dan išli smo u Muzej Krapinskih Neandertalaca koji je za mnoge bio najzanimljiviji obilazak. Saznali smo dosta zanimljivosti o samom muzeju i nalazištu. Nakon ulaska pogledali smo kratki film o pračovijeku i njihovom životu pa se uputili u obilazak. Oduševila nas je rekonstrukcija neandertalaca koji izgledaju kao da su oživjeli, originalni meteorit kojega možemo dotaknuti, rekonstrukcije prvih stabala – divovskih paprati, replike prvih riba i dinosaura, skulpture hominoida i hominida u prirodnoj veličini. U muzeju uz različite zvukove poput žubora vode, grmljavine, krikova životinja, tu je i para koja izlazi iz vulkanskih dimnjaka, led koji puca dok hodaš po njemu, bolesni neandertalac kojega sam istražuješ dodirujući dijelove tijela, slap vode koji dolazi direktno s Hušnjakovog brda. Nakon svih novih, korisnih i zabavnih informacija koje smo saznali naše putovanje je završilo, te smo se uputili prema Benkovcu.