Benkovcu 15.000 eura za postavljanje WiFi točaka

Europska komisija je objavila rezultate prvog poziva na podnošenje prijedloga za WiFi4EU koji je trajao od 7. do 9. studenoga. Odabrano je 2800 gradova i općina od kojih i dodijeljeni su im vaučeri WiFi4EU vrijedni 15 000 eura. Na raspolaganju je ukupno bilo 42 milijuna eura. Odabrane općine vaučere će moći iskoristiti za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima kao što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, parkovi, trgovi i druga mjesta od javnog interesa. Odaziv gradova i općina na natječaj Europske unije bio je izuzetan. Europska Komisija je zaprimila preko 13.000 prijava iz svih zemalja članica, od čega je 4.000 prijava bilo zaprimljeno u prvih deset sekundi od otvaranja poziva.

Iz Republike Hrvatske, na natječaj se prijavilo 366 jedinica lokalne samouprave od kojih je 224 osvojilo vrijednosne kupone u iznosu od 15.000 eura, ukupne vrijednosti 3,36 milijuna eura. Iz Zadarske županije za javne pristupne točke bežičnom internetu sredstva su dodijeljena deset gradova i općina.

Među 224 hrvatskih općina i gradova koji su osvojili potporu nalazi se i  grad Benkovac.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

Ovim će se projektom  izgradnja WiFi infrastrukture u  Benkovcu ubrzati i upotpuniti većim brojem uređaja i većom pokrivenosti što će učiniti besplatni internet dostupnim velikom broju građana.

S obzirom na početne poteškoće te na veliku konkurenciju, svi dobitnici iz Zadarske županije pokazali su se ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih gradova i općina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *