Održana županijska smotra Lidrano 2019.

U utorak 19. veljače Srednja škola kneza Branimira Benkovac petnaestu godinu za redom bila je domaćin županijskog natjecanja u literarnom, dramsko-scenskom i novinarskom izričaju. Na natjecanju je sudjelovalo trinaest škola iz Zadarske županije.

U literarnom izrazu natjecalo se dvadeset osam radova od kojih su četiri predložena za Državnu smotru. Članovi prosudbenog povjerenstva bili su Mr.sc. Miro Grubić, Dr.sc. Ivica Vigato i profesor književnosti Vlatko Majić, koji su kao najbolje odabrali radove učenika Dina Santroa iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, Sare Troskot iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, Julie Kršlović Babić iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i Lane Frleta iz Gimnazije Franje Petrića. Njihovi mentori bili su Barbara Punoš Kostović, Katarina Parać Vukić, Mirela Zubčić i Sanja Vlahović.

U dramskom izrazu sudjelovalo je trinaest pojedinačnih i četiri skupna rada. Glumica Franka Klarić, redatelj Luka Klapan, redateljica Maja Šimić i glumac Josip Mihatov za Državnu smotru su predložili nastupe Petra Kervića(Prirodoslovno-grafička škola) i Petricie Lisice(Gimnazija Jurja Barakovića) u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa, te skupni nastup Tamare Kovačević i Luke Nešovića (Gimnazija Jurja Barakovića). Njihovi mentori su Ivica Antić, Vesna Dražić i Katarina Matek.

Prosudbeno povjerenstvo za novinarski izraz činili su novinari Suzana Dražić, Kristina Dukić i Šime Ćurko. Oni su od četrnaest samostalnih novinarskih radova za Državnu smotru predložili radove Nine Kučine (Prirodoslovno- grafička škola), Andreja Zeca (Gimnazija Vladimira Nazora) i Karle Birkić (Gimnazija Vladimira Nazora), mentori su im Kristina Erlić i Ante Prtenjača.

Za Državnu smotru predložena su i četiri časopisa: Stručak 10 (Strukovna škola Vice Vlatkovića), Bolji svijet (Klasična gimnazija Ivana Pavla II.), Spektar novi (Prirodoslovno-grafička škola) i Spužva (Gimnazija Vladimira Nazora).

Budući da na županijskoj razini nije bilo povjerenstva za radio emisije sva četiri pristigla rada su proslijeđena na adresu Državnog povjerenstva čiji će članovi za ovu kategoriju obaviti stručnu prosudbu.

Zadaće ove smotre su razvijati i poticati učeničko literarno, novinarsko i dramsko-scensko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti.

Sva županijska natjecanja trebaju se provesti do 22. veljače nakon čega će se znati koji radovi su se plasirali na Državnu smotru Lidrano 2019. koja će se održat od 25. do 29. ožujka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *