Predstavljena knjiga “Od Franje do Franje” Anite Martinac

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na stradanja Škabrnje i Vukovara u Vukovarskoj ulici u Benkovcu, u prigodnom programu kojeg su priredili domaćini sudjelovalo je izaslanstvo Ogranka Matice hrvatske iz Čitluka. Nakon molitve i paljenja svijeća i lampaša za sve nevine žrtve duž kolnika Vukovarske ulice, izaslanstvo iz Čitluka skupa sa domaćinima uputilo se u obližnju Gradsku knjižnicu Benkovac gdje je upriličeno predstavljanje OMH u Čitluku i romana „Od Franje do Franje“ književnice Anite Martinac. Nakon pozdravnih riječi i izraza dobrodošlice domaćina gospodina Tomislava Bulića, gradonačelnika Benkovaca i ravnatelja knjižnice prof. Mile Marića uslijedio je pozdravni govor i predstavljanje Ogranka Matice hrvatske u Čitluku kojeg je u ovoj prigodi u kraćim crtama predstavio njegov predsjednik Andrija Stojić. U pozdravnim riječima gospodin Stojić je između ostalog kazao:

– Večeras paleći svijeće u srcima za Vukovar i Škabrnju i uz prisjećanje i na spomen svim žrtvama Domovinskog obrambenog rata, Drugog svjetskog rata i poraća, raduje nas činjenica da je roman OD FRANJE DO FRANJE objavljen u godini kad Ogranak Matice hrvatska u Čitluku proslavlja XX. obljetnicu Dana Matice hrvatske u Brotnju, te u sklopu obilježavanja 101. obljetnice spašavanja djece od gladi, jednog od najvećih humanitarnih pothvata u povijesti hrvatskoga naroda, koje je predvodio hercegovački franjevac fra Didak Buntić čiji je život, osim iznimne humanitarne djelatnosti, obilježila briga za zaštitu i očuvanje hrvatskoga naroda u BiH. Bila je to do tad neviđena manifestacija humanosti koja je ostavila neizbrisivi trag u kolektivnoj svijesti hercegovačkog čovjeka. Neka sve ovo izrečeno bude zalog, prinos na spomen Vukovara, Škabrnje i Hrvatske Republike Herceg-Bosne koja je nastala istog dana.

Nakon razmjene prigodnih darova domaćina i gostiju uslijedilo je predstavljanje djela književnice Anita Martinac u čijem je djelu u prvom planu uvijek vidljiva i jaka ljubav prema obitelji, vjeri i domovini. U svom osvrtu na ova djela, a koja je povezao i sa drugim istaknutim hrvatskim autorima dotičući se također zajedničke teme o godinama gladi i fra Didaku Buntiću, predstavljač Andrija Stojić je komparativno govorio o autorici i važnosti ovakvih djela.

Roman „Od Franje do Franje“ još je jedna uspješnica književnice Anite Martinac. On čini povijesno troknjižje uz romane „Medaljon“ (2015.) i „Posljednji“ (2016.). Objavljen je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk i Vinkovci, uredio ga je Miljenko Stojić, a recenzenti su prof. dr. Antun Lučić i dr. Ilija Protuđer. Već prepoznatljiva po svom stilu autorica je ponovno oduševila čitatelje odabranom temom prateći povijest gotovo čitavog stoljeća na hrvatskom tlu kroz obitelji Škrobo, koja u potrazi za mirom nekoliko puta preseljava iz Hercegovine u Slavoniju, te dio fabule odnosi se i na okolicu Zagreba, a svoj život glavna junakinja završava u Puli. Vjerodostojno prateći vrijeme i političku situaciju kroz povijesne činjenice, uz bogati književni izričaj, autorica je jednostavnim stilom, pisanim lijepim hrvatskim jezikom, očarala mirom i vedrinom. Publika je pokazala veliko zanimanje, te se nakon zanimljivog predstavljanja nastavilo druženje uz ugodne razgovore sa gostima iz Čitluka.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *